Teams kanalen delen met externen

Samenwerking op de werkplek is steeds digitaler en cloudgebaseerd geworden. En in onze onderling verbonden wereld moeten we samenwerken met mensen buiten onze eigen organisatie : communiceren met partners, leveranciers opvolgen en klanten bereiken. In deze blog vertellen we jou meer over de nieuwe functionaliteit in Teams: Teams kanalen delen met externen.

Werken met externen

Heb jij vaak contact met personen die niet werkzaam zijn binnen jouw organisatie? Via Teams kun je één op één met klanten, leveranciers, partners of andere externe personen communiceren. Wil je samenwerken via Teams met een Teams kanaal, dan zijn er gastaccounts benodigd. Wij werken ook samen met onze klanten in een gezamenlijk Team en verstrekken dan gastaccounts. Voor de medewerkers van de klant is dit niet altijd ideaal, omdat ze steeds moeten wisselen van account binnen Teams. Daarom maakt Microsoft het mogelijk om vanaf april 2022 Teams kanalen te delen met externen.

Werk binnen een kanaal als één uitgebreid Team

Kanalen zijn samenwerkingsruimtes binnen het team. Ze helpen bij het organiseren van gesprekken rond een project, onderwerp of een collectief doel. Per april wordt er naast de standaard- en privékanalen een nieuw type geïntroduceerd: gedeelde kanalen.

Hoewel standaard- en privékanalen geweldig zijn om het team te verbinden, overstijgen veel samenwerkingsbehoeften het team of zelfs de grenzen van uw organisatie. Met gedeelde kanalen kunnen gebruikers anderen uitnodigen voor een specifiek kanaal zonder dat ze moeten worden toegevoegd aan een team. Tevens is er geen gastaccount benodigd. Dit voorkomt oversharing en elimineert de noodzaak om nieuwe teams te creëren wanneer samenwerking in bestaande kanalen moet worden uitgebreid naar anderen buiten het team.

Werken vanuit één tenant

Externe gedeelde kanalen verschijnen naast de interne teams en kanalen van de gebruiker. Dit betekent dat je als gebruiker niet hoeft over te stappen naar een andere tenant.

Een team dat aan een nieuw product werkt, kan bijvoorbeeld een kanaal delen met een extern ontwerpbureau en marktonderzoeksbureau om één gezamenlijke werkruimte voor meerdere organisaties te creëren. In ons geval hoeft er niet een apart team aangemaakt te worden als we willen sparren met de IT partij van één van onze klanten.

Gedeelde kanalen bevordert snelheid, efficiëntie, transparantie, verantwoording en duidelijke en open communicatie, met name voor mensen wiens dagelijkse werk afhankelijk is van samenwerking met externe partners, leveranciers en klanten.

Gedeelde kanalen voor beheerders

Gedeelde kanalen bieden Teams-beheerders een reeks besturingselementen om aan de specifieke behoeften van jouw organisatie te voldoen. Met behulp van Teams-beleid kunnen beheerders bepalen of gebruikers een gedeeld kanaal kunnen maken, kanalen kunnen delen met mensen buiten de organisatie en kunnen deelnemen aan een extern gedeeld kanaal. Ondanks dat gedeelde kanalen de samenwerking bevorderd, moet er wel een beleid worden gevoerd om wildgroei te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

Externe samenwerking in gedeelde kanalen wordt mogelijk gemaakt door B2B direct connect, een nieuwe manier om samen te werken met andere Azure AD-organisaties: Zoals eerder vermeld hoef je  de externe gebruiker niet toe te voegen als B2B-gast. Azure AD-beheerders kunnen B2B direct connect beheren met behulp van toegangsbeleid voor meerdere tenants. Externe samenwerking is standaard uitgeschakeld. Beheerders kunnen toegang verlenen, beperken of intrekken voor externe gebruikers op individueel, groeps- of tenantniveau.

Beheerders kunnen gedeelde kanalen ook programmatisch beheren met PowerShell- en Graph API-opdrachten.

Waar moet ik als organisatie beginnen?

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over de nieuwe functionaliteit ‘Gedeelde kanalen’ in Microsoft Teams? Laat het gerust aan ons weten, want wij kunnen jou voorzien van extra informatie. We zullen gezamenlijk gaan kijken naar de situatie binnen jouw organisatie en komen dan met een advies over de vervolgstappen. Als tip willen we meegeven om weloverwogen keuzes te maken, zodat wildgroei wordt voorkomen en de veiligheid blijft gewaarborgd.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan

Nu aanvragen

© Copyright - Puur ICT | De Microsoft 365 specialist uit het Noorden