Intelligent Intranet met SharePoint Home Site

We hebben er lang op moeten wachten. De nieuwe SharePoint Home Site wat de huidige Root site van SharePoint moet vervangen en wat meer is dan een standaard Intranetsite.

In de visie van Microsoft zijn nieuwe Intranet Sites niet meer op zich zelfstandig en statisch. Verschillende dynamische “hub” sites worden aan elkaar gekoppeld en de inhoud wordt op je functie of rol in de organisatie afgestemd. Je collega krijgt dus andere content en informatie is veel relevanter voor iedereen. Ook komt automatische meertaligheid beschikbaar. Het is dus niet meer nodig om aparte pagina’s per taal aan te maken; we zijn uiteraard benieuwd hoe goed de automatische vertaling werkt.

In mei 2019 zijn de Home Sites al aangekondigd en nu op de Ignite beurs in Las Vegas (november 2019) lijkt het eindelijk beschikbaar te komen.

Zoals Microsoft het zegt: een site met ‘superpowers’!

Aanmaken Homesite

Er kan maar één SharePoint homesite worden aangemaakt per Tenant en deze wordt op basis van een willekeurige Communicatie site opgezet.

Het volgende Powershell commando is nodig om de Homesite in te stellen.

Na het aanmaken van de site kan de standaard rootsite van SharePoint worden vervangen.

Let op! Doe dit niet door de huidige root site te verwijderen. Hiermee maak je je hele SharePoint omgeving stuk. De root site is namelijk ook de plek waar allerlei zaken worden bewaard die nodig zijn voor andere sites. De juiste weg is het gebruiken van de “Site Swap” functie via PowerShell of straks nieuw in de SharePoint Admin center.

Home site structuur

De Home site is de startnavigatie voor andere SharePoint (Hub)sites en inhoud. Door nieuws op bepaalde sites als “Organisatie” nieuws te labelen zal deze automatisch op de Homesite worden weergegeven. Ook kan men via de Home site naar collega’s zoeken en ontdekken wat er in de organisatie voor kennis aanwezig is.

De Hubsite krijgt allerlei nieuwe functies en webparts.

Omdat het er visueel aantrekkelijk uit moet zien biedt Microsoft een hele bibliotheek met gratis Stock Foto’s aan.

Hubs vs Home site

Hub sites kunnen er meer zijn dan één, zie Hub sites als kennis-eilanden of afdelingspleinen binnen de organisatie waar specifieke teams of afdelingen op samenwerken en nieuws met elkaar delen.

De Home site kan als overkoepelend beschouwd worden maar kan ook naar individuele sites worden verwezen. Daarnaast is de content op de Homesite veel meer op de persoon toegespitst.

Lookbook

Wil je alvast ideeën opdoen hoe je een mooie SharePoint Home site kan inrichten, kijk dan eens op de showcase website van Microsoft.

https://lookbook.microsoft.com/

Andere nieuwe mogelijkheden

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante nieuwe functionaliteiten aangekondigd in Las Vegas, denk aan:

  • Hub machtigingen synchroniseren naar gekoppelde sites
  • Het maken van Site Ontwerpen door een bestaande site te exporteren
  • Analytische gegevens van hubs
  • Het via Office 365 distribueren van Office sjablonen
  • Het naar eigen smaak inrichten van de Office.com portaal
  • Digitale PDF formulieren automatisch omzetten naar Metadata met PowerApps
  • 3D weergave van SharePoint via “SharePoint Spaces”
  • Kennisbank via Project Cortex