‘Beat Noise with Poly’

Als er veel online overleggen zijn, is een goede headset onmisbaar. Maar niets is zo vervelend als ongewenst geluid om je heen, als jij je probeert te consenteren. Ook vervelend is het als collega’s of klanten je niet goed kunnen verstaan tijdens een videocall of telefoongesprek. Bij ons op de helpdesk bijvoorbeeld, hier wordt veel gebeld maar je wil niet dat klanten jouw collega’s beter horen dan dat ze jou verstaan. Bij Puur maken we gebruik van de headsets van Poly, naar volle tevredenheid.

Poly

Poly is namelijk gespecialiseerd in audio- en videoproducten voor communicatie en biedt een uitgebreid scala aan professionele headsets tot videoconferentie-apparatuur. Leuke anekdote, Poly heeft een indrukwekkend verleden dat teruggaat tot de eerste maanlanding in 1969! Hierin speelde Poly een cruciale rol door Neil Armstrong’s historische woorden te leveren via een Plantronics MS50-headset. Het lichtgewicht Poly Communications Carrier Assembly (CCA) systeem, gedragen onder de helmen van de bemanning, was een essentieel onderdeel van deze baanbrekende ruimtemissie.

Naast de rijke geschiedenis van de afgelopen 54 jaar, heeft Poly ook technologische evolutie doorgemaakt. De moderne headsets combineren geavanceerde technologieën voor effectieve filtering van ongewenst geluid aan de zijde van de drager en leveren tegelijkertijd hoogwaardig en gedetailleerd geluid aan de ontvanger aan de andere kant van de lijn of het scherm. Deze tweeledige aanpak stelt de headset in staat om hinderlijke geluiden, zoals luidruchtige collega’s of de radio die overigens vrij zacht staat, effectief te elimineren tijdens telefoongesprekken of videocalls.

Hoe werkt actieve noisecancelling (ANC) eigenlijk:

De termen noisecancelling en active noisecancelling hoor je steeds vaker, daarom hieronder een korte uitleg van de werking van de techniek.

Bij actieve ruisonderdrukking, ook wel active noisecancelling (ANC) genoemd, worden ingebouwde microfoons gebruikt om externe geluiden vast te leggen en vervolgens tegen-geluidssignalen te genereren om ongewenste geluiden te neutraliseren.

Hybrid ANC en adaptive hybrid ANC

Bij hybrid ANC worden extra microfoons buiten de oorschelp toegevoegd, naast de microfoons in de oorschelp. Deze extra microfoons meten zowel het achtergrondgeluid als het geluid dat de gebruiker hoort. Hierdoor kan een breder scala aan frequenties van achtergrondgeluid verminderd worden, terwijl de gebruiker tijdens gesprekken een natuurlijker geluid behoudt.

Meestal worden hierbij twee of meer technieken gecombineerd om ruis te onderdrukken, zoals een combinatie van actieve ruisonderdrukking en passieve ruisisolatie. Passieve ruisisolatie is afhankelijk van het fysieke ontwerp van de hoofdtelefoon of oordopjes. Dit kan worden bereikt door goed passende oordopjes of oorschelpen te gebruiken die een afsluiting rond of over de oren vormen, waardoor geluiden van buitenaf minder goed kunnen doordringen. Ook de dikte van de oorschelpen en de materiaalkeuze spelen hierbij een rol.

Adaptive noise cancelling gaat een stap verder: deze vorm van ANC past zich automatisch aan veranderende omgevingsgeluiden aan en optimaliseert daarbij de ruisonderdrukking. Doorgaans wordt dit bereikt door extra microfoons die specifiek zijn ontworpen om variaties in het geluid op te vangen. De ANC-processor kan het omgevingsgeluid in real-time analyseren en de ANC-prestaties dynamisch optimaliseren, om zo het meest geschikte niveau van ruisonderdrukking te bieden.

Sommige moderne koptelefoons bieden ook de mogelijkheid om de ruisonderdrukking tijdelijk uit te schakelen of omgevingsgeluid tot op zekere hoogte door te laten. Dit staat vaak bekend als ambient sound enhancement en maakt gebruik van de ingebouwde microfoons om externe geluiden door te geven aan de gebruiker. Dit kan handig zijn wanneer men de omgeving wil horen zonder de koptelefoon af te zetten, of wanneer iemand wel zijn collega naast hem wil horen, maar niet de rest van de afdeling.

Heb je na het lezen van dit item vragen of wil je juist meer informatie? Bel gerust of klik op onderstaande button om het contactformulier in te vullen.