Windows Virtual Desktop beter dan RDS

Windows Virtual Desktop is de nieuwe opvolger van Microsoft Remote Desktop Server, ook wel bekent als RDS. Het biedt nieuwe functionaliteiten met een groot aantal bijkomende voordelen. Met Windows Virtual Desktop lijkt het alsof je op een volwaardige Windows 10 computer werkt.

Windows Virtual Desktop

Bij veel bedrijven wordt dus nog de voorganger van Windows Virtual Desktop gebruikt. Namelijk Remote Desktop Server. Windows Virtual Desktop maakt het mogelijk meerdere mensen via een device kunnen inloggen op een externe server/remote. Deze oplossing wordt veelal gebruikt bij bedrijven waar van medewerkers veel onderweg zijn of bedrijven met verschillende vestigingen. Je Windows bureaublad staat dan op een externe server/remote en dus niet op je eigen lokale computer.

Door gebruik te maken van Windows Virtual Desktop heeft elke gebruiker een gehele Windows 10 desktop tot zijn beschikking. Hierdoor kun je dan ook gebruik maken van de volledige functionaliteiten van OneDrive. Daarnaast zijn de problemen met Office 365 opgelost. Tevens kunt u nu ook de Microsoft Store en de Microsoft Edge browser gebruiken. En kunt u vanaf elk willekeurig apparaat met een HTML5 geschikte browser verbinding maken, overal ter wereld.

Beheer en security

Qua beheer en security is het een stuk veiliger omdat Microsoft de gateways beheerd, je zonder problemen MFA kunt gebruiken (wat altijd een issue is bij Remote Desktop Services). Je hoeft geen eigen servers meer bloot te stellen aan het internet met alle risico’s van dien. Je kunt conditional access toepassen vanuit je Azure AD, het is te managen via InTune en/of de Azure Portal.

RDS ten opzichte van Windows Virtual Desktop

  1. RDS biedt geen goede Microsoft Office 365 ondersteuning
    • OneDrive cliënt wordt niet ondersteund op Windows Servers, hierdoor kun je met RDS dus alleen via een webbrowser gebruik maken van OneDrive.
    • Voor een goede werking van Exchange Online is het belangrijk dat de mailbox lokaal gecached en geïndexeerd worden. Doordat op een Remote Desktop server dit voor meerdere gebruikers geldt, kunnen er problemen ontstaan met de opslag. Dit veroorzaakt problemen met de index service wat ervoor zorgt dat de mailboxen niet goed doorzoekbaar meer zijn.
  2. Ook ondersteund RSD de Microsoft Edge browser.
  3. En op RSD is de Microsoft App Store niet beschikbaar.
  4. Bij het hebben van meerder RDS ontstaan profiel issues. Dit gebeurt namelijk doordat je al als gebruiker telkens op een andere server inlogt en hierdoor moet telkens je profiel worden geladen en dit levert veel problemen op.

Verbeterde gebruikerservaring en lagere kosten

De gebruikservaring voor de klant wordt dankzij Windows Virtual Desktop dus flink verbeterd en brengt het ook nog eens lagere kosten met zich mee.