Onbeschikbare Availability Sets

Problemen met een VM in Azure

Onlangs hadden we een probleem met virtuele machines in Azure. We hebben een demo omgeving voor Windows Virtual Desktops (WVD) om aan klanten te kunnen laten zien en om zelf meer ervaring mee op te doen in voorbereiding van de opvolger van klassieke RDS omgevingen.

Configuratie

De omgeving is simpel; een DC die altijd aan staat, een fileserver en twee WVD hosts. Dit alles in een Availability (AV) set omdat het kan en gratis is én High Availability(HA) moet helpen garanderen. Standaard staat alles behalve de DC uit, en onze buitendienst kunnen met behulp van Flow de Azure servers starten voordat ze een demo geven. In automation van Azure hebben we geconfigureerd dat de servers buiten kantoortijden altijd uitgaan om de laatste paar euro’s te besparen. Ja, ja “oans bin zuunug” geldt ook voor de Friese medemens.

Iemand van onze sales belde, hij was een demo aan het geven, maar liep steeds tegen een melding voor tijdelijke profielen aan, hierdoor kon hij natuurlijk slecht tonen hoe de instellingen bewaard bleven tussen sessies. Na het standaard aan en uit zetten bleef het probleem terugkomen. In de Azure portal zag ik gelijk de fileserver en één van de WVD hosts op “Allocation Failure” staan. Wat blijkt nu; als je een AV set gebruikt om een HA omgeving te maken en deze vervolgens grotendeels uitzet, je problemen kunt verwachten met bronallocatie in Azure. De gereserveerde bronnen kunnen toegewezen zijn aan andere klanten van Azure, of er kan wat met de onderliggende hardware aan de hand zijn, noem maar op.

Oplossing

De enige oplossing is alle VM’s in de AV-set uit te zetten, en het dan één voor één weer op te starten, bij het starten van de eerste server wordt namelijk de capaciteit gereserveerd voor de complete AV-set (“Cluster Pinning”).

De moraal? Gebruik AV-sets alleen als je ze écht nodig hebt, anders kan het zijn dat je al je gekoppelde VM’s uit moet zetten en weer moet starten.

Jurjen Atsma
IT Consultant en Fries